Umai Ikan Kuning
Bahan2:
2 keping ikan kuning ( fresh lagi )
1 biji bwg merah
1 biji limau nipis
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..
CARA2 MEMBUATNYA.
- Bersihkan ikan kuning, hiris halus..dan buang kulitnya .
- Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka
- Perap 1/2 jam jer. Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..
- itu maknanyer ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir,
- bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau...
- Tumbuk bwg merah dgn cili padi.
- Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.
- Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.Perisakan dgn gula dan garam.
- Gaul sehingga rata.
- Dah siap!!
0 comments:
Post a Comment