Seruas buluh lemang
1/2 ekor ayam yg telah dipotong
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Putih
I kuntum Bunga kantan
I kuntum Bunga kantan
Garam dan sedikit serbuk perasa
Secekal pucuk ubi diramas.
1/2 cawan air
Cara-cara memansuhnya:
- Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)
- Bersihkan buluh
- Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat
- Bersihkan ayam
- Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan Bunga kantan
- Gaulkan dengan garamnya / perasa secukup rasa.
- Kemudian masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
- Jangan hentak buluh dan masukkan sedikit air Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
- Bakarlah di atas bara api lebih kurang setengah jam.
- Bila asap didihan keluar dari penutup buluh maka pansuh telah masak.
- Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment