Bahan-Bahan yang Diperlukan:
- Kulat Sisir
- Cili Padi 2 biji
- Bwg Putih 3 ulas
- BwG Merah 2 biji
- Halia 1 cm dihiris memanjang Minyak masak
- Garam dan Perasa
- Basuh Kulat Kerang/ Cendawan Kukur dengan bersih dan toskan.
- Kemudian panaskan minyak di kuali .
- Masukkan bwg merah , putih , Cili Padi dan Halia dan goreng sehingga naik bau
- Masukkan kulat dan kacau sehingga kulat masak
- Akhir sekali masukkan garam dan perasa secukup rasa
- Siap dan hidangkan!
INFO:
Kulat ini di sarawak dikenali sebagai 'kulat kerang' bagi kaum iban .Kalau di semenanjung malaysia ia lebih dikenali 'kulat sisir ataupun Cendawan kukur/Kulat Sisir atau nama saintifiknya Schizophyllun commune. Ia mengandungi Schizophyllan iaitu bahan dalam ubat antitumor dan kanser selain dikatakan dapat membantu meningkatkan system imuniti tubuh, anti-radangan, anti-bakteria, anti parasit dan melindungi hati.
Cendawan kukur merupakan jenis cendawan klasik yang selalu ditemui di mana-mana kawasan yang terdapatnya kayu mati terutamanya batang kayu getah dan lain-lain. Disebabkan sifatnya yang tahan lasak, ia mudah tumbuh dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi.
Kulat ini di sarawak dikenali sebagai 'kulat kerang' bagi kaum iban .Kalau di semenanjung malaysia ia lebih dikenali 'kulat sisir ataupun Cendawan kukur/Kulat Sisir atau nama saintifiknya Schizophyllun commune. Ia mengandungi Schizophyllan iaitu bahan dalam ubat antitumor dan kanser selain dikatakan dapat membantu meningkatkan system imuniti tubuh, anti-radangan, anti-bakteria, anti parasit dan melindungi hati.
Cendawan kukur merupakan jenis cendawan klasik yang selalu ditemui di mana-mana kawasan yang terdapatnya kayu mati terutamanya batang kayu getah dan lain-lain. Disebabkan sifatnya yang tahan lasak, ia mudah tumbuh dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi.
Kulat ni memang selalunya banyak pasir dan benda2 kotor. Rendamkan kulat ni dalam air dan biar banyak air dalam bekas tu. Rendam dalam 30min ke 1 jam ,segala pasir, kekotoran akan jatuh ke bawah bekas rendaman. Kemudian bilas bersih-berish sebelum masak.
Di sarawak pula , kalau secara tradisi kulat ini di balut menggunakan daun nipah dan di pangggang di atas bara api ataupun di goreng kering dan juga digoreng basah bersama sayur-sayuran lain.