| Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. |
Bahan-Bahan:
- Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan dan dipotong .
- Buah kepayang. (1 cawan atau ikut suka)
- Daun kepayang.(ikut suka)
- Beras yg telah digoreng( 1sudu makan)
- Garam 2 genggam.
| Selepas 1 minggu perkasam boleh di masak mengikut selera anda. |
kepayang , beras dan garam.
2.Kemudiam campurkan dengan buah kepayang.
3.Simpan di dalam bekas kedap udara.
4.Simpan di tempat bersuhu biasa.
5.Selepas satu minggu kasam ikan itu boleh dimasak
| Perkasam Ikan hendaklah di simpan di dalam bekas kedap udara |
.
INFO:
Cara- Cara Membuat samua perkasam Ikan adalah sama.Perkasam Ikan yg popular di Sarawak adalah
perkasam ikan jelawat , ikan sultan , ikan patin , ikan selui (ikan-ikan sungai) dan sebagainya.
0 comments:
Post a Comment