Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. |
Bahan-Bahan:
- Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan dan dipotong .
- Buah kepayang. (1 cawan atau ikut suka)
- Daun kepayang.(ikut suka)
- Beras yg telah digoreng( 1sudu makan)
- Garam 2 genggam.
Selepas 1 minggu perkasam boleh di masak mengikut selera anda. |
kepayang , beras dan garam.
2.Kemudiam campurkan dengan buah kepayang.
3.Simpan di dalam bekas kedap udara.
4.Simpan di tempat bersuhu biasa.
5.Selepas satu minggu kasam ikan itu boleh dimasak
Perkasam Ikan hendaklah di simpan di dalam bekas kedap udara |
.
INFO:
Cara- Cara Membuat samua perkasam Ikan adalah sama.Perkasam Ikan yg popular di Sarawak adalah
perkasam ikan jelawat , ikan sultan , ikan patin , ikan selui (ikan-ikan sungai) dan sebagainya.
0 comments:
Post a Comment