19 October, 2011

Perkasam IKAN



Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak..
Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin

Bahan-Bahan:
  • Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan dan dipotong .
  • Buah kepayang. (1 cawan atau ikut suka)
  • Daun kepayang.(ikut suka)
  • Beras yg telah digoreng( 1sudu makan)
  • Garam 2 genggam.



Cara-Cara Membuatnya
Selepas 1 minggu perkasam boleh di masak mengikut
 selera anda.
1.Gaul dan renyuk lembut Isi ikan dengan daun
   kepayang , beras dan garam.
2.Kemudiam campurkan dengan buah kepayang.
3.Simpan di dalam bekas kedap udara.
4.Simpan di tempat bersuhu biasa.
5.Selepas satu minggu kasam ikan itu boleh dimasak



Perkasam Ikan hendaklah di simpan di
dalam bekas kedap udara













.






INFO:
Cara- Cara Membuat samua perkasam Ikan adalah sama.Perkasam Ikan yg popular di Sarawak adalah
     perkasam ikan jelawat , ikan sultan , ikan patin , ikan selui (ikan-ikan sungai) dan sebagainya.

0 comments:

Post a Comment