Buah cempedak mentah yg selalu digunakan dlm masakan |
Cempedak Goreng Belacan |
Bahan Bahan.:
- Cempedak mentah
- (dibuang kulitnya dan di cincang agak halus)
- Belacan 2cm (ditumbuk)1 biji cemp
- Ikan bilis sedikit(ditumbuk)
- Bwg merah 1 biji , Bwg Putih 3 ulas
- Cili Padi 2 biji..
- Minyak masak
- Garam dan perasa
Cara-Cara memasaknya.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bwg2, belacan dan ikan bilis yg telah ditumbuk tadi.
- Kemudian masukkan cili padi dan goreng sehingga naik bau
- Masukkan cempedak tadi dan sedikit air.
- Goreng sehingga cempedak masak
- kemudian masukkan garam dan perasa
- Siap!!
INFO:
Pokok Cempedak merupakan sejenis tumbuhan yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah Cempedak banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Nama saintifiknya ialah Artocarpus integer sinonim Artocarpus champeden (Thunb.) Merr., Artocarpus polyphema Pers.)
BUAH CEMPEDAK:
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.:Pokok Cempedak merupakan sejenis tumbuhan yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah Cempedak banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Nama saintifiknya ialah Artocarpus integer sinonim Artocarpus champeden (Thunb.) Merr., Artocarpus polyphema Pers.)
Kandungan Khasiat Pemakanan:
- Zat dalam per 100 gram
- Energy atau tenaga=117.0 (sangat tinggi, bahaya untuk pengidap kencing manis),
- Moisture= 66.7 g ,
- Protein= 2.5 g, lemak =0.4 g,
- Karbohidrat= 25.8 g,
- Fiber= 3.4 g,
- Ash =1.2 g,
- kalsium =40.0 mg,
- Phosphorous= 5.0 mg,
- besi =1.1 mg , Sodium =25.0 mg
- Potassium= 246.0 mg,
- Carotene= 80 ug,
- Vitamin B1 =0.16 mg,
- Vitamin B2 =0.15 mg
- Niacin =0.5 mg
- Ascorbic Acid atau(Vitamin C) = 17.7 mg
0 comments:
Post a Comment