28 October, 2011

Resepi Buah Cempedak Goreng Belacan

Buah cempedak mentah
yg selalu digunakan
dlm masakan
Buah cempedak goreng belacan.
Cempedak Goreng Belacan









Bahan Bahan.:

  • Cempedak mentah
  • (dibuang kulitnya dan di cincang agak halus) 
  • Belacan 2cm (ditumbuk)1 biji cemp 
  • Ikan bilis sedikit(ditumbuk) 
  • Bwg merah 1 biji , Bwg Putih 3 ulas 
  • Cili Padi 2 biji.. 
  • Minyak masak 
  • Garam dan perasa 


Cara-Cara memasaknya.
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bwg2, belacan dan ikan bilis yg telah ditumbuk tadi.
  2. Kemudian masukkan cili padi dan goreng sehingga naik bau
  3. Masukkan cempedak tadi dan sedikit air.
  4. Goreng sehingga cempedak masak
  5. kemudian masukkan garam dan perasa
  6. Siap!!

INFO:

BUAH CEMPEDAK:

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.:
Pokok Cempedak merupakan sejenis tumbuhan yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah Cempedak banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Nama saintifiknya ialah Artocarpus integer sinonim Artocarpus champeden (Thunb.) Merr., Artocarpus polyphema Pers.)

Kandungan Khasiat Pemakanan:
Zat dalam per 100 gram
Energy atau tenaga=117.0 (sangat tinggi, bahaya untuk pengidap kencing manis),
Moisture= 66.7 g ,
Protein= 2.5 g, lemak =0.4 g,
Karbohidrat= 25.8 g,
Fiber= 3.4 g,
Ash =1.2 g,
kalsium =40.0 mg,
Phosphorous= 5.0 mg,
besi =1.1 mg , Sodium =25.0 mg
Potassium= 246.0 mg,
Carotene= 80 ug,
Vitamin B1 =0.16 mg,
Vitamin B2 =0.15 mg
Niacin =0.5 mg
Ascorbic Acid atau(Vitamin C) = 17.7 mg



0 comments:

Post a Comment