28 October, 2011

Resepi Petai Goreng

Petai goreng


Bahan2.


  • Petai 5 tangkai (Rebus sekejap dan buang kulitnya
  • Bwang merah 1 biji ,
  • Bwg Besar 1 biji.
  • Cili merahbesar 1 biji(dimayang)
  • Cili hijau besar 1 biji(dimayang)
  • minyak masak
  • garam/perasa
Cara-cara memasaknya.
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan samua bwg dan goreng sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili merah/hijau 
  3. kemudian masukkan petai dan goreng sehingga masak.
  4. masukkan garam dan perasa secukup rasa.
  5. siap dn hidangkan.





INFO Tentang Petai:


Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsiumfosforuszat besivitamin AB1B2 dan C.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.
Menerusi informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En. Tajuddin Abd. Manap. Kandungan klorofil dalam biji-biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)


0 comments:

Post a Comment