- Membuang bau hanyir ikan air tawar.
Rendam ikan dengan jus asam jawa selepas dibersihkan.Biarkan selama 30 minit atau lebih.Kemudian bersihakn dengan air garam pula.
AUTHOR
WANNA JOIN THIS SITE?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Kimchi iban/ jeruk ensabi/ kasam ensabi Membuat JERUK SAWI (Ensabi). Bahan-Bahan Sayur sawi(ensabi) 2 ikat. Garam dua genggam A...
-
MANUK PANSUH Bahan-bahan: Seruas buluh lemang 1/2 ekor ayam yg telah dipotong 3 ulas bawang putih 2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Put...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Petai goreng Bahan2. Petai 5 tangkai (Rebus sekejap dan buang kulitnya Bwang merah 1 biji , Bwg Besar 1 biji. Cili merahbesar 1 bij...
-
Sayur Sawi Goreng Belacan SAYUR SAWI GORENG BELACAN. Bahan2 Sawi yg telah dibuang akarnya dn dipotong Belacan 1 cm Cili padi 1 ...
-
JERUK Ensabi Goreng Pedas. JERUK Ensabi Goreng Pedas Bahan-Bahan: Kasam Sayur sawi (ensabi) Bwg merah 1 biji, Bwg Putih 2 ula...
-
Ulat Mulong Goreng Pedas..(mkn exotic kaum melanau) Bahan2. UIat mulong *1 mangkuk kecil* Cili besar 2 biji.(dimayang) Sedikit lada...
-
Sayur Midin Goreng Belacan. Bahan2. Sayur midin Belacan 1cm Ikan bilis sedikit Halia 1cm*didadu* Cili padi 2 biji*dimayang* Bwg ...
-
Daun Pucuk Getah JERUK DAUN PUCUK GETAH. Bahan-Bahan. Daun pucuk Getah*seikat * Segenggam garam Air Beras secawan Air ber...
-
Perkasam Ikan Sultan goreng Pedas Perkasam Ikan Goreng Pedas Bahan2. Ikan sultan/patin /jelawat yang telah dikasam. Bwg besar 1 bij...
JUMLAH PELAWAT
MENU PALING POPULAR
-
ULAMAN DAUN KUCHAI / DAUN BAWANG PUTIH Sayur Ulam Kuchai Bahan-Bahan: Seikat daun kuchai Limau kasturi 4 biji Cili padi 3 biji dima...
-
Dabai berkicap Bahan-bahan. Buah dabai Kicap Sedikit Ajinomoto Cara2 Membuatnya. !.Rendam dahulu dabai di dalam ai panas sehi...
-
Daging Landak masak kicap LANDAK GORENG BERKICAP Bahan-Bahan: Seekor landak yang telah dipotong Kicap Garam dan perasa Bahan A:...
-
UPA LALIS (UMBUT ROTAN) BAKAR UPA LALIS (UMBUT ROTAN) BAKAR Bahan-Bahan: 2 btg upa lalis or umbut rotan garam dan ajinomoto Car...
-
Sup Umbut (Upa pantu) Bahan-Bahan. Umbut pantu(Upa pantu )satu pucuk. Ayam setengah ekor.(lebih sedap kalau ada ayam kampung) Bwg...
-
Buah Engkala Bahan2 Buah engkala , garam dan perasa Cara2 membuatnya: 1.Mula-mula tanggalkan buah engkala dari tangkainya. ...
-
Petai goreng Bahan2. Petai 5 tangkai (Rebus sekejap dan buang kulitnya Bwang merah 1 biji , Bwg Besar 1 biji. Cili merahbesar 1 bij...
-
Ikan Patin Pansuh Bahan2 Buluh Bunga Kantan(dicincang) Serai(dimayang) Garam dan sedikit perasa Daun ubi ataupun daun bunga kantan(pe...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Sambal Cencaluk Swk SAMBAL CENCALUK Bahan2 2 sudu besar cencaluk. Limau 3 biji*ikut suka* Cili merah 1 biji Bwg merah 1 bi...

0 comments:
Post a Comment