17 October, 2011

Resepi Umai Ikan


Umai Ikan Kuning


Bahan2:
2 keping ikan kuning ( fresh lagi )
1 biji bwg merah
1 biji limau nipis
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..


CARA2 MEMBUATNYA.

  1. Bersihkan ikan kuning, hiris halus..dan buang kulitnya . 
  2. Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka 
  3. Perap 1/2 jam jer. Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..
  4. itu maknanyer ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir, 
  5. bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau...
  6. Tumbuk bwg merah dgn cili padi. 
  7. Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.
  8. Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.Perisakan dgn gula dan garam. 
  9. Gaul sehingga rata.
  10. Dah siap!!

0 comments:

Post a Comment