17 October, 2011

Resepi Laksa Sarawak


LAKSA SARAWAK.

Bahan2 (A) untuk Kuah:

  • 1 peket pes laksa sarawak(600g)
  • 2 liter air
  • 500ml santan dari sebiji kelapa
  • 1 mangkuk udang tanpa kulit 
  • 1 sudu teh garam dan sedikit ajinomoto
Cara2 menyediakan kuah laksa:

  1. Panaskan 2 liter air dan masukkan pes laksa sarawak dan didihkan selama setengah jam-45 minit.
  2. Tapiskan rempah laksa yang sudah dimasak tadi
  3. Kuah laksa yang sudah ditapis dimasak kembali,masukkan sebahagian udang basah(selebihnya dicelur)dan tambahkan santan dan bahan2 perasa
  4. Biarkan renih seketika dan sebatikan rasa..kalau nak cairkan sedikit kuah boleh tambahkan sedikit lagi air…
  5. Apabila sudah sebati padamkan api.kuah sedia untuk digunakan…
Bahan2 (B) Laksa(boleh letak ikut suka):

  • 1 Peket Bihun-rendam sehingga lembut dan toskan-
  • Isi ayam goreng-(dicarik2)
  • Udang(direbus),Taugeh,Telur rebus


Bahan Sambal:

  • Belacan
  • Cili padi
  • Jus limau kasturi
  • Garam dan secubit ajinomoto
  • Cara menyediakan sambal:-
  • Campurkan semua bahan dan kisar


Akhir sekali  , Dandan saja.!!

0 comments:

Post a Comment