WANNA JOIN THIS SITE?

29 October, 2011

Resepi Sup Kulat Putih (kulat burak)

Sup Kulat Putih (kulat burak)
Bahan-Bahan:
  • 1 mangkuk cendawan Tiram putih /kulat burak
  • Lobak Merah 1 cm dihiris memanjang
  • Halia 2 cm dihiris memanjang
  • Serbuk lada sarawak
  • BwG merah 2 biji *dimayang*
  • Bwg Putih 3 ulas*dimayang*
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 cawan air
  • Minyak masak
  • Garam dan Perasa.
  • sedikit daun sup dicincang halus
Cara-Cara membuatnya:
  1. Basuh dan bersihkan kulat dengan lembut.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.
  3. Tumis bwg merah , bwg Putih dan halia.
  4. Bila dah naik bau dan wangi , masukkan cendawan putih dan  air.
  5. Kemudian bila dah mendidihkan masukkan sos tiram , serbuk lada , garam dan perasa secukup rasa.
  6. Akhir sekali hidangkan dan letak sedikit daun sup ataupun bwg goreng di atas sup..
  7. Selamat mencuba!


0 comments:

Popular Posts