- Membuang bau hanyir ikan air tawar.
Rendam ikan dengan jus asam jawa selepas dibersihkan.Biarkan selama 30 minit atau lebih.Kemudian bersihakn dengan air garam pula.
AUTHOR
WANNA JOIN THIS SITE?
17 October, 2011
Membuang bau hanyir ikan
JERUK ENSABI (SAWI) GORENG PEDAS
JERUK Ensabi Goreng Pedas |
Bahan-Bahan:
- Kasam Sayur sawi (ensabi)
- Bwg merah 1 biji,
- Bwg Putih 2 ulas(dicincang)
- Cili padi 2 biji(dicincang)
- Perasa.(ajinomoto)
Cara2 membuatnya.
1.Basuh 'kasam ensabi'.
2.Panaskan minyak dan masukkan bwg2 dan cili padi.
3,Masukan kasam ensabi dan goreng sehinggga masak..
JERUK ENSABI SEBELUM DIMASAK. |
5.Hidangkan.
Resepi Sambal Cencaluk (mentah)
Resepi Laksa Sarawak
LAKSA SARAWAK.
Bahan2 (A) untuk Kuah:
Bahan2 (A) untuk Kuah:
- 1 peket pes laksa sarawak(600g)
- 2 liter air
- 500ml santan dari sebiji kelapa
- 1 mangkuk udang tanpa kulit
- 1 sudu teh garam dan sedikit ajinomoto
Cara2 menyediakan kuah laksa:
- Panaskan 2 liter air dan masukkan pes laksa sarawak dan didihkan selama setengah jam-45 minit.
- Tapiskan rempah laksa yang sudah dimasak tadi
- Kuah laksa yang sudah ditapis dimasak kembali,masukkan sebahagian udang basah(selebihnya dicelur)dan tambahkan santan dan bahan2 perasa
- Biarkan renih seketika dan sebatikan rasa..kalau nak cairkan sedikit kuah boleh tambahkan sedikit lagi air…
- Apabila sudah sebati padamkan api.kuah sedia untuk digunakan…
Bahan2 (B) Laksa(boleh letak ikut suka):
Bahan Sambal:
Akhir sekali , Dandan saja.!!
- 1 Peket Bihun-rendam sehingga lembut dan toskan-
- Isi ayam goreng-(dicarik2)
- Udang(direbus),Taugeh,Telur rebus
Bahan Sambal:
- Belacan
- Cili padi
- Jus limau kasturi
- Garam dan secubit ajinomoto
- Cara menyediakan sambal:-
- Campurkan semua bahan dan kisar
Akhir sekali , Dandan saja.!!
Resepi Umai Ikan
Umai Ikan Kuning
Bahan2:
2 keping ikan kuning ( fresh lagi )
1 biji bwg merah
1 biji limau nipis
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..
CARA2 MEMBUATNYA.
- Bersihkan ikan kuning, hiris halus..dan buang kulitnya .
- Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka
- Perap 1/2 jam jer. Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..
- itu maknanyer ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir,
- bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau...
- Tumbuk bwg merah dgn cili padi.
- Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.
- Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.Perisakan dgn gula dan garam.
- Gaul sehingga rata.
- Dah siap!!
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Kimchi iban/ jeruk ensabi/ kasam ensabi Membuat JERUK SAWI (Ensabi). Bahan-Bahan Sayur sawi(ensabi) 2 ikat. Garam dua genggam A...
-
MANUK PANSUH Bahan-bahan: Seruas buluh lemang 1/2 ekor ayam yg telah dipotong 3 ulas bawang putih 2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Put...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Petai goreng Bahan2. Petai 5 tangkai (Rebus sekejap dan buang kulitnya Bwang merah 1 biji , Bwg Besar 1 biji. Cili merahbesar 1 bij...
-
Sayur Sawi Goreng Belacan SAYUR SAWI GORENG BELACAN. Bahan2 Sawi yg telah dibuang akarnya dn dipotong Belacan 1 cm Cili padi 1 ...
-
JERUK Ensabi Goreng Pedas. JERUK Ensabi Goreng Pedas Bahan-Bahan: Kasam Sayur sawi (ensabi) Bwg merah 1 biji, Bwg Putih 2 ula...
-
Ulat Mulong Goreng Pedas..(mkn exotic kaum melanau) Bahan2. UIat mulong *1 mangkuk kecil* Cili besar 2 biji.(dimayang) Sedikit lada...
-
Perkasam Ikan Sultan goreng Pedas Perkasam Ikan Goreng Pedas Bahan2. Ikan sultan/patin /jelawat yang telah dikasam. Bwg besar 1 bij...
-
Daun Pucuk Getah JERUK DAUN PUCUK GETAH. Bahan-Bahan. Daun pucuk Getah*seikat * Segenggam garam Air Beras secawan Air ber...
-
Sayur Midin Goreng Belacan. Bahan2. Sayur midin Belacan 1cm Ikan bilis sedikit Halia 1cm*didadu* Cili padi 2 biji*dimayang* Bwg ...
JUMLAH PELAWAT
MENU PALING POPULAR
-
Daging Landak masak kicap LANDAK GORENG BERKICAP Bahan-Bahan: Seekor landak yang telah dipotong Kicap Garam dan perasa Bahan A:...
-
Kimchi iban/ jeruk ensabi/ kasam ensabi Membuat JERUK SAWI (Ensabi). Bahan-Bahan Sayur sawi(ensabi) 2 ikat. Garam dua genggam A...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Umai Ikan Kuning Bahan2: 2 keping ikan kuning ( fresh lagi ) 1 biji bwg merah 1 biji limau nipis 1 biji lemon (amik jus) 1 su...
-
Kulat Sisir Goreng Kering. Bahan-Bahan yang Diperlukan: Kulat Sisir Cili Padi 2 biji Bwg Putih 3 ulas BwG Merah 2 b...
-
Sup Umbut (Upa pantu) Bahan-Bahan. Umbut pantu(Upa pantu )satu pucuk. Ayam setengah ekor.(lebih sedap kalau ada ayam kampung) Bwg...
-
Sambal Cencaluk Swk SAMBAL CENCALUK Bahan2 2 sudu besar cencaluk. Limau 3 biji*ikut suka* Cili merah 1 biji Bwg merah 1 bi...
-
JERUK Ensabi Goreng Pedas. JERUK Ensabi Goreng Pedas Bahan-Bahan: Kasam Sayur sawi (ensabi) Bwg merah 1 biji, Bwg Putih 2 ula...
-
Buah Engkala Bahan2 Buah engkala , garam dan perasa Cara2 membuatnya: 1.Mula-mula tanggalkan buah engkala dari tangkainya. ...
-
Ikan Patin Pansuh Bahan2 Buluh Bunga Kantan(dicincang) Serai(dimayang) Garam dan sedikit perasa Daun ubi ataupun daun bunga kantan(pe...