Daging Landak masak kicap |
Bahan-Bahan:
- Seekor landak yang telah dipotong
- Kicap
- Garam dan perasa
Bahan A:
- Halia 1 cm dihiris
- Cili padi 1 biji
- Bwg Merah 1 biji
- Bwg Putih 2ulas
- Serai 2 btg diketuk
Daging Landak masak kicap |
Bahan B :Ditumbuk:
- Bwg merah 1 biji
- Bwg putih 2 ulas
- Serai 1 btg
- Halia 2cm
Cara-Cara Memasaknya:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan Bahan A diikuti Bahan B dan tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan Daging Landak dan 2 cawan air dan tutup kuali.
- Tunggu sehingga air dalam kuali hampir kering, jika landak masih liat , tambahkan air semula dan biarkan sehingga daging lembut.
- Apabila air dah dalm kuali dah kekeringan , daginbg tersebut hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan daging hangus.
- Kemudian masukkan kicap , garam dan perasa.
- Siap dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment