sup ayam kampung dengan cendawan butang |
Bahan- Bahan:
- Setengah ekor ayam kampung
- Satu tin cendawan butang
- Halia 2cm dihiris memanjang
- BwG Merah 3 biji *dimayang*
- Bwg Putih 3 Ulas*dimayang*
- 1 kiub pati ayam
- 1 sudu teh tepung jagung*campurkan dengan sedikit air untuk mencairkan*
- Garam
- Minyak Masak
- 3 biji Lada hitam sarawak diketuk
Cara-Cara Menyediakannya masakan ini:
- Potong ayam dan bersihkan
- Kemudian Panaskan minyak didlm kuali,
- Masukkan bwg merah , putih dan halia dan tumis sehingga wangi
- Masukkan 3 cawan air .
- Kemudiankan masukkan ayam kampung dan tutup kuali
- Tunggu sehingga ayam hampir masak dan masukkan cendawan Butang dan air tepung jagung.
- Masukan pati ayam dan lada.
- Tutup semula kuali dan tunggu sehingga ayam lembut.
- Siap dan hiaskan dengan daun sup serta bwg goreng.
- Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment