WANNA JOIN THIS SITE?

19 October, 2011

Resepi Ulat Mulong goreng pedas

Ulat Mulong Goreng Pedas..(mkn exotic kaum melanau)

Bahan2.

  • UIat mulong *1 mangkuk kecil*
  • Cili besar 2 biji.(dimayang)
  • Sedikit lada hitam
  • Bwg besar 1 biji , Bwg Merah 2 biji(dipotong dadu)
  • Minyak Masak
  • Garam  dan perasa


cara cara membuatnya.
1.Panaskan minyak di dlm kuali dan masukkan bwg merah , bwg besr dan cili besar .
2.Kacau sehingga naik bau.
3.Masukkan mantar(ulat mulong), dan goreng sekejap..
4.Masukkan lada hitam ,garam dan perasa..
5.Dah  siap!


INFO.

Ulat Sagu / ulat mulung merupakan Sumber protein yang sangat baik. Nama latinnya Rhynchophorus ferruginenus atau lebih dikenal sebagai ‘ulat sagu‘. Ulat ini adalah larva dari kumbang merah kelapa. Sebagai sumber protein ulat sagu bisa dijadikan bahan subsitusi pakan ternak atau juga lauk bergizi yang bebas kolesterol. Kandungan protein ulat sagu sekitar 9,34%, sedangkan pakan berbahan utama ulat sagu sekitar 27,77%. Selain kandungan protein yang cukup tinggi, ulat sagu juga mengandung beberapa asam amino esensial, seperti asam aspartat (1,84%), asam glutamat (2,72%), tirosin (1,87%), lisin (1,97%), dan methionin (1,07%).

0 comments:

Popular Posts