LAKSA SARAWAK.
Bahan2 (A) untuk Kuah:
Bahan2 (A) untuk Kuah:
- 1 peket pes laksa sarawak(600g)
- 2 liter air
- 500ml santan dari sebiji kelapa
- 1 mangkuk udang tanpa kulit
- 1 sudu teh garam dan sedikit ajinomoto
Cara2 menyediakan kuah laksa:
- Panaskan 2 liter air dan masukkan pes laksa sarawak dan didihkan selama setengah jam-45 minit.
- Tapiskan rempah laksa yang sudah dimasak tadi
- Kuah laksa yang sudah ditapis dimasak kembali,masukkan sebahagian udang basah(selebihnya dicelur)dan tambahkan santan dan bahan2 perasa
- Biarkan renih seketika dan sebatikan rasa..kalau nak cairkan sedikit kuah boleh tambahkan sedikit lagi air…
- Apabila sudah sebati padamkan api.kuah sedia untuk digunakan…
Bahan2 (B) Laksa(boleh letak ikut suka):
Bahan Sambal:
Akhir sekali , Dandan saja.!!
- 1 Peket Bihun-rendam sehingga lembut dan toskan-
- Isi ayam goreng-(dicarik2)
- Udang(direbus),Taugeh,Telur rebus
Bahan Sambal:
- Belacan
- Cili padi
- Jus limau kasturi
- Garam dan secubit ajinomoto
- Cara menyediakan sambal:-
- Campurkan semua bahan dan kisar
Akhir sekali , Dandan saja.!!
0 comments:
Post a Comment