- Membuang bau hanyir ikan air tawar.
Rendam ikan dengan jus asam jawa selepas dibersihkan.Biarkan selama 30 minit atau lebih.Kemudian bersihakn dengan air garam pula.
AUTHOR
WANNA JOIN THIS SITE?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Kimchi iban/ jeruk ensabi/ kasam ensabi Membuat JERUK SAWI (Ensabi). Bahan-Bahan Sayur sawi(ensabi) 2 ikat. Garam dua genggam A...
-
MANUK PANSUH Bahan-bahan: Seruas buluh lemang 1/2 ekor ayam yg telah dipotong 3 ulas bawang putih 2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Put...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Petai goreng Bahan2. Petai 5 tangkai (Rebus sekejap dan buang kulitnya Bwang merah 1 biji , Bwg Besar 1 biji. Cili merahbesar 1 bij...
-
Sayur Sawi Goreng Belacan SAYUR SAWI GORENG BELACAN. Bahan2 Sawi yg telah dibuang akarnya dn dipotong Belacan 1 cm Cili padi 1 ...
-
JERUK Ensabi Goreng Pedas. JERUK Ensabi Goreng Pedas Bahan-Bahan: Kasam Sayur sawi (ensabi) Bwg merah 1 biji, Bwg Putih 2 ula...
-
Ulat Mulong Goreng Pedas..(mkn exotic kaum melanau) Bahan2. UIat mulong *1 mangkuk kecil* Cili besar 2 biji.(dimayang) Sedikit lada...
-
Perkasam Ikan Sultan goreng Pedas Perkasam Ikan Goreng Pedas Bahan2. Ikan sultan/patin /jelawat yang telah dikasam. Bwg besar 1 bij...
-
Daun Pucuk Getah JERUK DAUN PUCUK GETAH. Bahan-Bahan. Daun pucuk Getah*seikat * Segenggam garam Air Beras secawan Air ber...
-
Sayur Midin Goreng Belacan. Bahan2. Sayur midin Belacan 1cm Ikan bilis sedikit Halia 1cm*didadu* Cili padi 2 biji*dimayang* Bwg ...
JUMLAH PELAWAT
MENU PALING POPULAR
-
Daging Landak masak kicap LANDAK GORENG BERKICAP Bahan-Bahan: Seekor landak yang telah dipotong Kicap Garam dan perasa Bahan A:...
-
Kimchi iban/ jeruk ensabi/ kasam ensabi Membuat JERUK SAWI (Ensabi). Bahan-Bahan Sayur sawi(ensabi) 2 ikat. Garam dua genggam A...
-
Perkasam Ikan Jelawat yg belum dimasak.. Perkasam Ikan Sultan/Jelawat/Patin Bahan-Bahan: Seekor Ikan Sultan yg telah dibersihkan...
-
Umai Ikan Kuning Bahan2: 2 keping ikan kuning ( fresh lagi ) 1 biji bwg merah 1 biji limau nipis 1 biji lemon (amik jus) 1 su...
-
Kulat Sisir Goreng Kering. Bahan-Bahan yang Diperlukan: Kulat Sisir Cili Padi 2 biji Bwg Putih 3 ulas BwG Merah 2 b...
-
Sup Umbut (Upa pantu) Bahan-Bahan. Umbut pantu(Upa pantu )satu pucuk. Ayam setengah ekor.(lebih sedap kalau ada ayam kampung) Bwg...
-
Sambal Cencaluk Swk SAMBAL CENCALUK Bahan2 2 sudu besar cencaluk. Limau 3 biji*ikut suka* Cili merah 1 biji Bwg merah 1 bi...
-
JERUK Ensabi Goreng Pedas. JERUK Ensabi Goreng Pedas Bahan-Bahan: Kasam Sayur sawi (ensabi) Bwg merah 1 biji, Bwg Putih 2 ula...
-
Buah Engkala Bahan2 Buah engkala , garam dan perasa Cara2 membuatnya: 1.Mula-mula tanggalkan buah engkala dari tangkainya. ...
-
Ikan Patin Pansuh Bahan2 Buluh Bunga Kantan(dicincang) Serai(dimayang) Garam dan sedikit perasa Daun ubi ataupun daun bunga kantan(pe...
0 comments:
Post a Comment