18 October, 2011

Resepi Sawi(ensabi) goreng belacan

Sayur Sawi Goreng Belacan
SAYUR SAWI GORENG BELACAN.
Bahan2
  • Sawi yg telah dibuang akarnya dn dipotong
  • Belacan 1 cm
  • Cili padi 1 biji
  • Ikan bilis sedikit.
  • Bwg Merah 1 biji , Bwg Putih 2 ulas, 1cm halia(samua dimayang)
  • Minyak masak
  • Garam dan perasa.
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1.Tumbuk belacan , ikan bilis , bwg merah , bwg putih da cili padi.
2.Panaskan minyak di dlm kuali dan masukkan bhn yg telah ditumbuk tadi dan goreng sehingga naik bau.
3.Kemudian masukkan halia dan sawi , kemudian goreng sekejap , campurkan garam dan perasa...
4.Hidangkan!
Sayur Sawi/ Ensabi

Resepi Miding goreng belacan

Sayur Midin Goreng Belacan.

Bahan2.
  • Sayur midin
  • Belacan 1cm
  • Ikan bilis sedikit
  • Halia 1cm*didadu*
  • Cili padi 2 biji*dimayang*
  • Bwg  Merah 1 biji  dan Bwg Putih 2 ulas.
  • Minyak masak
  • Sayur miding yang biasa di jual
    di pasar Tani Iban(TAMU)
  • Garam dan perasa
Cara2 Membuatnya.
1.Sayur midin yg telah dibersihkan dan di
   potong.
2.Tumbuk belacan, ikan bilis , bwg merah
   dan bwg putih.
3.Panaskan minyak dlm kuali dn
    masukkan bhn (no.2) dan goreng sehingga naik
    bau.
4.Kemudian masukkan Cili padi dan halia
5.Dan masukkan sayur midin dan goreng sehingga
    masak...
6.Masukkan garam dan perasa..
7.Akhir sekali angkat dan hidangkan...

Resepi Buah Engkala

Buah Engkala

Bahan2
  • Buah engkala , 
  • garam dan perasa


Cara2 membuatnya:

1.Mula-mula tanggalkan buah engkala dari tangkainya.
2.Pukul secara lembut buah tersebut untuk melembutkannya.
3.Jika buah engkala separuh masak (masih ada kehijauan,
   hendaklah direndam sekejap dlm air panas), kemudian
   dipukul lembut.
4.Campurkan garam dan perasa..Siap!


INFO:


BuaH engkala/engkalak atau nama saintifiknya Litsea Garciae.

Litsea Garciae,Small fruit, only 1-1.5" across, with pink to purple skin that is said to have an excellent delicate, avocado-like flavor. The fruits are little known, but reputedly well-liked by those who have had the chance to try them.

Description: Tropical tree which loves water and is often found growing near rivers and streams.

Hardiness: N/A

Growing Environment: N/A

Propagation: By seeds.

Uses: Eaten fresh or used to prepare foods. The fruit can be used in the same way as the avocado. Litsea seeds contain fats that are used in the production of soaps and candles.

Native Range: Native to the Sarawak and Sabah regions of Borneo, in Malaysia and Indonesia.

Resepi Dabai berkicap

Dabai berkicap

Bahan-bahan.
Buah dabai
Kicap
Sedikit Ajinomoto

Cara2 Membuatnya.

!.Rendam dahulu dabai di dalam ai panas sehingga lembut.
2.Kemudian tuskan dan campur dengan kicap dan sedikit perasa.
3.Siap!

INFO:
Buah dabai dalam bahasa saintifik dikenali dengan nama Canarium odontophyllum.Di sarawak , tempat paling banyak buah dabai ialah sibu , sarikei dan Bintangor.Pokok Dabai adalah kategori buah bermusim.Kebiasaan musim buah dabai berbuah ialah pada bulan November hingga Disember setiap tahun.