30 October, 2011

RESEPI LANDAK GORENG BERKICAP

Daging Landak masak kicap
LANDAK GORENG BERKICAP
Bahan-Bahan:

  • Seekor landak yang telah dipotong
  • Kicap
  • Garam dan perasa

Bahan A:

  • Halia 1 cm dihiris
  • Cili padi 1 biji
  • Bwg Merah 1 biji 
  • Bwg Putih 2ulas
  • Serai 2 btg diketuk
Daging Landak masak kicap
Bahan B :Ditumbuk:
  • Bwg merah 1 biji
  • Bwg putih 2 ulas
  • Serai 1 btg
  • Halia 2cm
Cara-Cara Memasaknya:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan Bahan A diikuti Bahan B dan tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan Daging Landak dan 2 cawan air dan tutup kuali.
  3. Tunggu sehingga air dalam kuali hampir kering, jika landak masih liat , tambahkan air semula dan biarkan  sehingga daging lembut.
  4. Apabila air dah dalm kuali dah kekeringan , daginbg tersebut hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan daging hangus.
  5. Kemudian masukkan kicap , garam dan perasa.
  6. Siap dan hidangkan.

RESEPI SUP AYAM KAMPUNG

sup ayam kampung dengan cendawan butang
SUP AYAM KAMPUNG DENGAN CENDAWAN BUTANG


Bahan- Bahan:
  • Setengah ekor ayam kampung
  • Satu tin cendawan butang 
  • Halia 2cm dihiris memanjang
  • BwG Merah 3 biji *dimayang*
  • Bwg Putih 3 Ulas*dimayang*
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu teh tepung jagung*campurkan dengan sedikit air untuk mencairkan*
  • Garam
  • Minyak Masak
  • 3 biji Lada hitam sarawak diketuk
Cara-Cara Menyediakannya masakan ini:
  1. Potong ayam dan bersihkan
  2. Kemudian Panaskan minyak didlm kuali,
  3. Masukkan bwg merah , putih dan halia dan tumis sehingga wangi
  4. Masukkan 3 cawan air .
  5. Kemudiankan masukkan ayam kampung dan tutup kuali
  6. Tunggu sehingga ayam hampir masak dan masukkan cendawan Butang dan air tepung jagung.
  7. Masukan pati ayam dan lada.
  8. Tutup semula kuali dan tunggu sehingga ayam lembut.
  9. Siap dan hiaskan dengan daun sup serta bwg goreng.
  10. Selamat mencuba!

Buah Mawang Ulaman

Buah Mawang Ulam
Buah Mawang Ulam.

Bahan-Bahan:
  • Sebiji buah Mawang(dibuang kulitnya dan di hiris halus)
  • Cili Padi 2 biji ,(di cincang halus)
  • Cili Hijau 1 biji. (hiris nipis)
  • Garam dan perasa
  • Kicap 1 sudu makan
Buah Mawang Ulam
Buah Mawang
Ditumbuk:
  • Ikan Bilis segenggam
  • Bwg Merah 1 biji , 
  • Bwg Putih 2 ulas




Cara-Cara Membuatnya:
Buah Mawang mentah yang
telah dihiris
  1. Gaulkan bahan yg ditumbuk ke dalam buah Mawang yang telah dihiris
  2. Kemudian gaulkan dengn cili padi , cili hijau , 
  3. Campurkan juga Garam dan perasa, serta kicap.
  4. Siap dan Hidangkan..
  5. Buah Mawang Mentah
     

    Cara Memotong Ayam dengan Baik

    Langkah-Langkah Memotong Ayam Dengan Baik.



    3.Belah ayam menjadi
     dua bahagian.













    Cara-Caranya ialah:
    1. Mula dengan seekor ayam
    2. Potong dan buangkan bahgian ekor dan kepak yang kecil.
    3. Belah ayam menjadi dua bahagian.
    4. Kemudian  potong tiap2 bahagian menjadi dua.
    5. Kini ada 4 keping ayam
    6. Potong bahagian dada dan tinggalkan bahagian atas paha.
    7. Jadi ada 8 bahagian ayam