30 October, 2011

RESEPI SUP AYAM KAMPUNG

sup ayam kampung dengan cendawan butang
SUP AYAM KAMPUNG DENGAN CENDAWAN BUTANG


Bahan- Bahan:
  • Setengah ekor ayam kampung
  • Satu tin cendawan butang 
  • Halia 2cm dihiris memanjang
  • BwG Merah 3 biji *dimayang*
  • Bwg Putih 3 Ulas*dimayang*
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu teh tepung jagung*campurkan dengan sedikit air untuk mencairkan*
  • Garam
  • Minyak Masak
  • 3 biji Lada hitam sarawak diketuk
Cara-Cara Menyediakannya masakan ini:
  1. Potong ayam dan bersihkan
  2. Kemudian Panaskan minyak didlm kuali,
  3. Masukkan bwg merah , putih dan halia dan tumis sehingga wangi
  4. Masukkan 3 cawan air .
  5. Kemudiankan masukkan ayam kampung dan tutup kuali
  6. Tunggu sehingga ayam hampir masak dan masukkan cendawan Butang dan air tepung jagung.
  7. Masukan pati ayam dan lada.
  8. Tutup semula kuali dan tunggu sehingga ayam lembut.
  9. Siap dan hiaskan dengan daun sup serta bwg goreng.
  10. Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment