30 October, 2011

RESEPI LANDAK GORENG BERKICAP

Daging Landak masak kicap
LANDAK GORENG BERKICAP
Bahan-Bahan:

  • Seekor landak yang telah dipotong
  • Kicap
  • Garam dan perasa

Bahan A:

  • Halia 1 cm dihiris
  • Cili padi 1 biji
  • Bwg Merah 1 biji 
  • Bwg Putih 2ulas
  • Serai 2 btg diketuk
Daging Landak masak kicap
Bahan B :Ditumbuk:
  • Bwg merah 1 biji
  • Bwg putih 2 ulas
  • Serai 1 btg
  • Halia 2cm
Cara-Cara Memasaknya:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan Bahan A diikuti Bahan B dan tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan Daging Landak dan 2 cawan air dan tutup kuali.
  3. Tunggu sehingga air dalam kuali hampir kering, jika landak masih liat , tambahkan air semula dan biarkan  sehingga daging lembut.
  4. Apabila air dah dalm kuali dah kekeringan , daginbg tersebut hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan daging hangus.
  5. Kemudian masukkan kicap , garam dan perasa.
  6. Siap dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment