Bahan-Bahan.
- Umbut pantu(Upa pantu )satu pucuk.
- Ayam setengah ekor.(lebih sedap kalau ada ayam kampung)
- Bwg merah 1 biji ,
- Bwg Putih 3 ulas (di cincang)
- Cili besar 1 biji..(didadu).
- Halia 2 cm.(potong memanjang)
- Garam dan perasa.
- Air secukupnya.
- Minyak Masak.
Cara- Cara Membuatnya.
1.Buang kulit umbut(upa pantu) dan potong kecil.
2.Rendam potongan upa dlm air,
3.Sementara menyediakan bhn memasak yg lain.
4.Panaskan minyak dlm kuali dan masukkkan bwg merah dan bwg putih
5.Kemudian masukkan cili , halia dan ayam.
6.Masukkan air .
7.Kemudian masukkan upa pantu ke dalam periuk dan tutup periuk.
8.Tunggu upa pantu jadi lembut baru masukkan garam dan perasa
secukup rasa serta sedikit lada sarawak.
9.Dah Siap dan hidangkan..
tu baru ia laku kitai iban!!
ReplyDeletelauk kena kitai iban idup maia ba kampung puang..
ReplyDelete