28 October, 2011

JERUK DAUN PUCUK GETAH.

Daun Pucuk Getah
JERUK DAUN PUCUK GETAH.


Bahan-Bahan.

  • Daun pucuk Getah*seikat *
  • Segenggam garam
  • Air Beras secawan
Air beras yg akan digunakan untuk
 membuat jeruk
Cara-Cara Mejadikannya Jeruk.
  1. Jemur daun getah selam 6/7 jam
  2. Setelah daun getah layu, renyuk daun getah sehingga keluar air.
  3. Renyuk dengan segenggam garam.
  4. Lepas itu simpan di dalam bekas kedap udara.
  5. Simpan di tempat suhu bilik
  6. Selepas satu minggu jeruk daun getah tersebut boleh dimasak dan dimakan.
  7. Selamat mencuba.
Jeruk Daun Pucuk Getah

INFO:
Cara-cara  membuat jeruk daun pucuk getah dan jeruk ensabi adalah sama.Sayur- sayuran ini , adalah antara sayur yg biasa digunakan kaum Dayak  untuk mengasilkan KIMCHI atau jeruk.Kalau di semenanjung Daun getah digunakan untuk membalut kuih tapai.

0 comments:

Post a Comment