15 November, 2011

RESEPI SUP DAUN SABUNG DENGAN SALAI IKAN



 SUP DAUN SABUNG DENGAN SALAI IKAN
RESEPI SUP DAUN SABUNG DENGAN SALAI IKAN

Bahan-Bahan:
  • Satu ikat daun sabung
  • 2 keping Salai Ikan(lanjung /lumi dll*antara salai ikan yg terdapt di srwak*
  • garam dan perasa
Cara-Cara Membuatnya:
  1. Buang btg daun sabung
  2. Rebus secawan air di dalam periuk.
  3. Kemudian masukkan daun sabung
  4. Tunggu sehingga mendidih
  5. Kemudian masukkan salai ikan
  6. Dan masukkan garam dan perasa
  7. DAUN SABUNG
  8. Siap dan hidangkan

UPA LALIH (UMBUT ROTAN) BAKAR

UPA LALIS (UMBUT ROTAN) BAKAR
UPA LALIS (UMBUT ROTAN) BAKAR

Bahan-Bahan:

  •  2 btg upa lalis or umbut rotan
  • garam dan ajinomoto

Cara-Cara Membuatnya:
upa laliS/umbut rotan telah dibakar
  1. Bakar umbut sehingga kulit umbut agak kehitaman*jgn sampai hangus!*
  2. Kemudian buang kulit umbut yg telah dibakar
  3. ambil isi muda umbut dan hiris
  4. kemudian gaulkan garam dan aji
  5. Siap!
  6. Sgt pahit tapi sedap dan berkhasiat!


  7. Upa laliS/umbut rotan






    upa lalis/umbut yg telah dibuang kulitnya.

ULAM BUAH MEMPELAM

ulam buah mempelam
ULAM BUAH MEMPELAM 

Bahan-Bahan:
2 biji buah mempelam separuh masak
2 biji buah mempelam mentah
setengah biji bwg merah dicincang
segenggam ikan bilis ditumbuk bersama 1 biji cili padi
sedikit garam


Cara-Cara Menyediakan Ulam Mempelam:

  1. Buang Kulit mempelam dah hiris halus .
  2. Kemudian gaulkan dengan ikan bilis yg telah ditumbuk , garam serta bwg merah
  3. Sekiranya andan suka pedas , tambahkan cili padi.
  4. Sekiranya  nya anda lebih suka masam dari manis ,jadi tambahkan buah mempelam mentah
  5. Siap dan hidangkan..

Buah mempelam separuh masak
Buah mempelam mentah

RESEPI SUP AYAM KAMPUNG BERLADA

RESEPI SUP AYAM KAMPUNG BERLADA
RESEPI SUP AYAM KAMPUNG BERLADA

Baham-Bahan:
  • Ayam Kampung setengah ekor
  • Kulat Pik 4 keping(bersihkan dan potong ikut saiz dikehendaki)
  • Kulat Butang 4 keping (dibuang akar dan dibelah dua)
  • 4 biji lada Sarawak.(tumbuk kasar)
  • 1 kiub chicken stock
  • Minyak Masak
  • Bawang Merah 2 biji(dimayang)
  • Bawang Putih 3 Ulas (dimayang)
  • Halia 1 cm (di dadu)
Cara-Cara Menyediakan Masakan Ini:
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bwg merah, bwg putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan 2 cawan air dan masukkan ayam serta kiub ayam.
  3. Tutup kuali dan tunggu sehingga ayam lembut.
  4. Kemudian masukkan kulat pik(kulat telinga or Jelly Ear mushroom) dan kulat/cendawan butang.
  5. Selepas itu masukkan lada hitam dan tunggu sehingga cendawan/kulat jadi lembut.
  6. Kemudian boleh masukkan sedikit garam
  7. Dan siap!

INFO:
Kulat tepik/pik dikenali juga sebagai kulat teling bagi org2 melayu di sarawak dan di dalam B.Ingeris dikenali sebgai Jelly Ear Mushroom.

ARTIKEL DI BAWAH DIPETIK DARI :
http://www.english-country-garden.com/a/i/fungus/jews-ear-3.jpg

Nama botani untuk kulat tepik/pik /kulat telinga : Auricularia auricula-judae

Auricularia auricula-judae (syn. Auricularia auricula, Hirneola auricula-judae) is commonly known as the Jew's ear fungus or Judas's ear fungus, the name from which it derives the "judae" in its scientific name, or as the jelly ear fungus. Thisjelly fungus is conspicuously ear shaped, ranging from purple to dark brown or black in color with a rubbery texture, and most often found on dead elder trees but also onelms.

The common name for this fungus, the "Jelly Ear," is very appropriate--a rarity with common names in English. Just take a look at the photos to the right, and you can see why people think Auricularia auricula looks like the missing part of a Van Gogh self portrait.

Unlike the cup fungi, this fungus has jelly-like flesh, and its spores are catapulted from little spore-holders, placing it in the Basidiomycetes rather than in theAscomycetes, where spores are forcibly shot out of little spore-jets.

Though it may not look too appetizing, you have probably already eaten it--or a very close relative--if you like Chinese food; it is frequently used in egg rolls and other dishes. I don't recommend you drop one on a salad and munch down, however. Typically, jelly ears are dried (they become stiff and blackish) and then placed in stuffings and fillings. Drying them, however, is not an easy task, and the whole process probably involves more effort than the results justify; the dried pieces are rather tasteless.