29 October, 2011

Resepi Kulat Sisir (kerang) Goreng Bertauhu

Cendawan Sisir Goreng Bertauhu.
Cendawan Sisir Goreng Bertauhu.

Bahan2
  • 3 cawan cendawan sisir /kulat kerang
  • 1 keping tauhu ~ goreng & potong dadu kecil
  • 2 batang serai ~ ketuk 
  • Garam secukup rasa 
  • Serbuk perasa jika suka 
  • Minyak masak 
Ditumbuk:
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
Segenggam Ikan bilis


Cara Menyediakan :
  1. Cendawan dibersihkan dan kerat jika ada bahagian yg keras pd umbinya. 
  2. Rendam cendawan dalam sebesen air dan ambil cendawan yang timbul dengan tangan supaya habuk2 /pasir jatuh ke bawah.
  3. Ulang proses yg sama 2 atau 3 kali.. 
  4. Kemudian jirus air lalu dan tos dan Ketepikan. 
  5. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk serta serai hingga wangi. 
  6. Masukkan garam dan bahan perasa. Kacau biar sebati. 
  7. Masukkan cendawan  dan kacau 
  8. Kemudian masukkan & tauhu goreng dan goreng / kacau hingga agak kering. 
  9. Campurkan perasa dan garam  secukup rasa  
  10. Siap dan boleh dihidangkan.

  11. Kulat Kerang /Cendawan kukur/ Kulat sisir

7.Cendawan di masukkan dlm
kuali dan dikacau


0 comments:

Post a Comment