Cendawan Sisir Goreng Bertauhu. |
Bahan2
- 3 cawan cendawan sisir /kulat kerang
- 1 keping tauhu ~ goreng & potong dadu kecil
- 2 batang serai ~ ketuk
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa jika suka
- Minyak masak
Ditumbuk:
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
Segenggam Ikan bilis
Cara Menyediakan :
- Cendawan dibersihkan dan kerat jika ada bahagian yg keras pd umbinya.
- Rendam cendawan dalam sebesen air dan ambil cendawan yang timbul dengan tangan supaya habuk2 /pasir jatuh ke bawah.
- Ulang proses yg sama 2 atau 3 kali..
- Kemudian jirus air lalu dan tos dan Ketepikan.
- Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk serta serai hingga wangi.
- Masukkan garam dan bahan perasa. Kacau biar sebati.
- Masukkan cendawan dan kacau
- Kemudian masukkan & tauhu goreng dan goreng / kacau hingga agak kering.
- Campurkan perasa dan garam secukup rasa
- Siap dan boleh dihidangkan.
Kulat Kerang /Cendawan kukur/ Kulat sisir |
0 comments:
Post a Comment